Składniki :
łopatka jagnięca
rozmaryn – nalepie świeże listki
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
szklanka bulionu
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
oliwa do posmarowania mięsa
olej do smażenia
sól
Łopatkę rozpłaszczyć ale nie tłuc. Posolić z obu stron. Ułożyć na niej obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, posypać listkami rozmarynu. Zawinąć łopatkę w rulon ( czosnek i rozmaryn w środku ). Związać sznurkiem do mięs i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać z wierzchu rozmarynem, posmarować mięso oliwą i piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić łopatkę na drugą stronę po 20 minutach. Potem, dodać miód, bulion i wino. Przykryć naczynie folią aluminiową i dusić przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !