Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Duszona łopatka jagnięca

Redaktor admin on 15 Listopad, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

łopatka jagnięca

rozmaryn – nalepie świeże listki

4 ząbki czosnku

łyżka miodu

szklanka bulionu

pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

oliwa do posmarowania mięsa

olej do smażenia

sól

Łopatkę rozpłaszczyć ale nie tłuc. Posolić z obu stron. Ułożyć na niej obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, posypać listkami rozmarynu. Zawinąć łopatkę w rulon ( czosnek i rozmaryn w środku ). Związać sznurkiem do mięs i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać z wierzchu rozmarynem, posmarować mięso oliwą i piec w 200 stopniach przez 40 minut. Odwrócić łopatkę na drugą stronę po 20 minutach. Potem, dodać miód, bulion i wino. Przykryć naczynie folią aluminiową i dusić przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)