Składniki :
1 kg udźca wołowego
włoszczyzna
cebula
kilka ziaren pieprzu
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
2, 5 litra wody
Udziec wołowy, umyty, włożyć do garnka z wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu przez 4 godziny ( aż mięso będzie miękkie ). Przed zagotowaniem, pilnować, żeby zebrać ścięte białko i wyrzucić z garnka. Wówczas rosół będzie klarowny. Po 3 godzinach dodać obraną i umytą włoszczyznę i wcześniej opaloną ( obraną ) cebulę. Posolić, dodać pieprz i gotować dalej ( na małym ogniu ). Gotowy, podawać z posiekaną natką pietruszki. Mięso z rosołu można podać, na przykład, z sosem chrzanowym ( na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę chrzanu i 1/3 szklanki rosołu i 3 łyżki śmietany. Mieszać i po dwóch minutach gotowe ).
Smacznego !