Składniki :
50 dkg mąki
30 dkg miodu
12 dkg masła
jajko
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka imbiru
łyżeczka kardamonu
łyżeczka mielonych goździków
łyżeczka gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dkg przyprawy do pierników
2 łyżeczki cynamonu
Podgrzać miód ( ale nie gotować ), wymieszać go z mąką, masłem ( nie z lodówki ), cukrem, jajkiem i resztą składników. Masę włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciasto rozwałkować, posypując je mąką. Wykrawać pierniczki ( dobre są foremki różnych kształtów ) i ułożyć na blasze. Ciasteczka piec przez 12 minut w 180 stopniach. Gotowe, przystroić lukrem albo spożywczymi mazakami, rysując, co podpowie wyobraźnia. Dobrze i miło do tego zajęcia zachęcić dzieci:)
P.S. można w każdym pierniczku zrobić dziurkę aby przed zjedzeniem powiesić je na choince.
Smacznego !