Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierniczki świąteczne

Redaktor admin on 15 Grudzień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

50 dkg mąki

30 dkg miodu

12 dkg masła

jajko

szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka imbiru

łyżeczka kardamonu

łyżeczka mielonych goździków

łyżeczka gorzkiego kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

5 dkg przyprawy do pierników

2 łyżeczki cynamonu

Podgrzać miód ( ale nie gotować ), wymieszać go z mąką, masłem ( nie z lodówki ), cukrem, jajkiem i resztą składników. Masę włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciasto rozwałkować, posypując je mąką. Wykrawać pierniczki ( dobre są foremki różnych kształtów ) i ułożyć na blasze. Ciasteczka piec przez 12 minut w 180 stopniach. Gotowe, przystroić lukrem albo spożywczymi mazakami, rysując, co podpowie wyobraźnia. Dobrze i miło do tego zajęcia zachęcić dzieci:)

P.S. można w każdym pierniczku zrobić dziurkę aby przed zjedzeniem powiesić je na choince.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)