Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Śledzie w oleju z cebulką i trawą cytrynową

Redaktor admin on 23 Grudzień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

4, 5 pojedynczych filetów śledziowych

cebula

trawa cytrynowa ( jedna łodyżka, do kupienia w działach z azjatycką żywnością )

pieprz – kilka zmielonych ziaren

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

olej rzepakowy

Śledzie – jeśli są z beczki, najlepiej wybrać z jej dna żeby nie było zażółceń na końcach. Jeśli kupujemy z zalewy z solą, należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. pół godziny. Powtarzać tę czynność dwa razy, zmieniając wodę. Potem ułożyć je na papierowym ręczniku aby osuszyć. Wymoczone i osuszone filety pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jeśli chcemy mieć cebulę o bardziej delikatnym smaku, warto dodać cukrową. Trawę cytrynową przeciąć wzdłuż i pokroić na małe kawałeczki. W czystym słoiku układać warstwami : cebulkę, kawałki śledzia, trawę cytrynową itd. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zalać olejem. Zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem na półmisku.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)