Składniki :
4, 5 pojedynczych filetów śledziowych
cebula
trawa cytrynowa ( jedna łodyżka, do kupienia w działach z azjatycką żywnością )
pieprz – kilka zmielonych ziaren
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
olej rzepakowy
Śledzie – jeśli są z beczki, najlepiej wybrać z jej dna żeby nie było zażółceń na końcach. Jeśli kupujemy z zalewy z solą, należy je wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. pół godziny. Powtarzać tę czynność dwa razy, zmieniając wodę. Potem ułożyć je na papierowym ręczniku aby osuszyć. Wymoczone i osuszone filety pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jeśli chcemy mieć cebulę o bardziej delikatnym smaku, warto dodać cukrową. Trawę cytrynową przeciąć wzdłuż i pokroić na małe kawałeczki. W czystym słoiku układać warstwami : cebulkę, kawałki śledzia, trawę cytrynową itd. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zalać olejem. Zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem na półmisku.
Smacznego !