Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kapusta z grzybami

Redaktor admin on 24 Grudzień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

1 kg kapusty kiszonej ( nie kwaszonej )

10 dkg borowików suszonych albo innych grzybów. Można dać mniej ale im więcej grzybów, tym danie lepsze

2 średnie cebule

5 łyżek oleju

szklanka wody

sól

pieprz

liść laurowy, ziele angielskie ( 3 ziarna ) – opcjonalnie

Grzyby zalać gorącą wodą ( w misce ). Kapustę poszatkować ale nie za drobno. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, na patelni. Kapustę włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu. Po godzinie moczenia się grzybów, większe kapelusze pokroić ( ale nie za drobno ). Grzyby gotować przez 20 minut ( w wodzie, w której się moczyły ). Po tym czasie mniej więcej 2 szklanki wywaru wraz z grzybami wlać do kapusty. Dodać też cebulę z patelni ( razem z olejem na którym się smażyła ). Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i dusić przez godzinę. Kapusta nie powinna być wodnista – jeśli to zauważymy, należy odlać trochę sosu.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)