Składniki :
1 kg kapusty kiszonej ( nie kwaszonej )
10 dkg borowików suszonych albo innych grzybów. Można dać mniej ale im więcej grzybów, tym danie lepsze
2 średnie cebule
5 łyżek oleju
szklanka wody
sól
pieprz
liść laurowy, ziele angielskie ( 3 ziarna ) – opcjonalnie
Grzyby zalać gorącą wodą ( w misce ). Kapustę poszatkować ale nie za drobno. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, na patelni. Kapustę włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu. Po godzinie moczenia się grzybów, większe kapelusze pokroić ( ale nie za drobno ). Grzyby gotować przez 20 minut ( w wodzie, w której się moczyły ). Po tym czasie mniej więcej 2 szklanki wywaru wraz z grzybami wlać do kapusty. Dodać też cebulę z patelni ( razem z olejem na którym się smażyła ). Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i dusić przez godzinę. Kapusta nie powinna być wodnista – jeśli to zauważymy, należy odlać trochę sosu.
Smacznego !