Składniki :
1,5 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania
pół kg kapusty świeżej
50 dkg łopatki albo karkówki wieprzowej
30 dkg łopatki wołowej
50 dkg boczku wędzonego
30 dkg kiełbasy
8 dkg grzybów suszonych + 500 m wody do moczenia
10 suszonych śliwek bez pestek
2 cebule
5 dkg smalcu wieprzowego
2 ziarna jałowca
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka czarnego pieprzu
sól
szklanka czerwonego, wytrawnego wina – niekoniecznie
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez kilka godzin. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, pokroić. Kapustę słodką poszatkować, sparzyć wrzątkiem. Połączyć kapusty, zalać wodą, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni ( na smalcu ). Posolić, dodać pieprz. Przełożyć do garnka z kapustą. Grzyby odcedzić ( wody w której się moczyły nie wylewać ), pokroić w paski. Dodać do garnka. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni przez 5 minut. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić ją na boczku i wszystko wrzucić do garnka z kapustą. Pokroić kiełbasę, włożyć do garnka. Zalać wszystko wodą w której moczyły się grzyby. Dodać śliwki, przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez 2 godziny. Warto zaglądać do garnka i mieszać jego zawartość. Wino, jak ktoś je lubi w bigosie, dodać pod koniec gotowania.
Smacznego !