Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bigos

Redaktor admin on 31 Grudzień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

1,5 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania

pół kg kapusty świeżej

50 dkg łopatki albo karkówki wieprzowej

30 dkg łopatki wołowej

50 dkg boczku wędzonego

30 dkg kiełbasy

8 dkg grzybów suszonych + 500 m wody do moczenia

10 suszonych śliwek bez pestek

2 cebule

5 dkg smalcu wieprzowego

2 ziarna jałowca

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka czarnego pieprzu

sól

szklanka czerwonego, wytrawnego wina – niekoniecznie

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez kilka godzin. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, pokroić. Kapustę słodką poszatkować, sparzyć wrzątkiem. Połączyć kapusty, zalać wodą, gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni ( na smalcu ). Posolić, dodać pieprz. Przełożyć do garnka z kapustą. Grzyby odcedzić ( wody w której się moczyły nie wylewać ), pokroić w paski. Dodać do garnka. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni przez 5 minut. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić ją na boczku i wszystko wrzucić do garnka z kapustą. Pokroić kiełbasę, włożyć do garnka. Zalać wszystko wodą w której moczyły się grzyby. Dodać śliwki, przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez 2 godziny. Warto zaglądać do garnka i mieszać jego zawartość. Wino, jak ktoś je lubi w bigosie, dodać pod koniec gotowania.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)