Składniki :
500 g mąki pszennej
10 dkg drożdży
pół łyżeczki cukru
10 g soli
10 g miękkiego masła
3 śledzie w oleju
10 g soli
papryka w proszku ( ostra i słodka ) – łyżeczka
inne ulubione przyprawy
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i drożdżowym zaczynem. Wyrobić ciasto na elastyczne. Dodać kawałki masła i znowu wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Śledzie odsączyć z oleju, przekroić wzdłuż i posypać przyprawami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić lekko na kulę, rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 1 centymetra i szerokości o 2 cm dłuższy niż płat śledziowy. Na rozwałkowanym cieście układać płaty śledziowe ( w odstępach 1 cm ), zostawić margines na zlepienie ciasta. Zwinąć ciasto jak roladę. Dokleić brzegi. Nożem kroić roladę na kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze i piec je przez 20 minut w 230 stopniach.