Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bułeczki śledziowe

Redaktor admin on 31 Grudzień, 2020 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

500 g mąki pszennej

10 dkg drożdży

pół łyżeczki cukru

10 g soli

10 g miękkiego masła

3 śledzie w oleju

10 g soli

papryka w proszku ( ostra i słodka ) – łyżeczka

inne ulubione przyprawy

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i drożdżowym zaczynem. Wyrobić ciasto na elastyczne. Dodać kawałki masła i znowu wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Śledzie odsączyć z oleju, przekroić wzdłuż i posypać przyprawami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić lekko na kulę, rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 1 centymetra i szerokości o 2 cm dłuższy niż płat śledziowy. Na rozwałkowanym cieście układać płaty śledziowe ( w odstępach 1 cm ), zostawić margines na zlepienie ciasta. Zwinąć ciasto jak roladę. Dokleić brzegi. Nożem kroić roladę na kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze i piec je przez 20 minut w 230 stopniach.

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)