Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kopytka z wołowiną i pieczarkami w sosie

Redaktor admin on 23 Styczeń, 2021 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :

1 kg wołowiny

30 dkg małych pieczarek

pół litra pasty pomidorowej

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka albo dwie pieprzu cayenne

sól

kopytka

5 łyżek oleju rzepakowego do podsmażenia mięsa

duża łyżka masła do smażenia pieczarek

koperek

Danie przygotowuje się podobnie jak strogonow tylko mięso kroimy nie w paski a w kostkę a pieczarki dodajemy w całości. Wołowinę pokroić, pieczarki dobrze umyć. Mięso podsmażyć na patelni, do czasu aż częściowo zredukuje się sos. ( ok. 10 minut ). Przełożyć do garnka. Pieczarki smażyć a maśle, na drugiej patelni, do czasu aż będą lekko rumiane. Dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą, tylko tyle żeby przykryła zawartość. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusić na średnim ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu dolać trochę wody żeby wyrównać jej ilość. Po godzinie dodać pastę pomidorową i dusić wszystko jeszcze przez pół godziny. Podawać z kopytkami i posiekanym koperkiem.

Kopytka można kupić gotowe ale tylko takie, gdzie na opakowaniu jest napisane, że są zrobione ze świeżych ziemniaków.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)