Składniki :
1 kg wołowiny
30 dkg małych pieczarek
pół litra pasty pomidorowej
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka albo dwie pieprzu cayenne
sól
kopytka
5 łyżek oleju rzepakowego do podsmażenia mięsa
duża łyżka masła do smażenia pieczarek
koperek
Danie przygotowuje się podobnie jak strogonow tylko mięso kroimy nie w paski a w kostkę a pieczarki dodajemy w całości. Wołowinę pokroić, pieczarki dobrze umyć. Mięso podsmażyć na patelni, do czasu aż częściowo zredukuje się sos. ( ok. 10 minut ). Przełożyć do garnka. Pieczarki smażyć a maśle, na drugiej patelni, do czasu aż będą lekko rumiane. Dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą, tylko tyle żeby przykryła zawartość. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusić na średnim ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu dolać trochę wody żeby wyrównać jej ilość. Po godzinie dodać pastę pomidorową i dusić wszystko jeszcze przez pół godziny. Podawać z kopytkami i posiekanym koperkiem.
Kopytka można kupić gotowe ale tylko takie, gdzie na opakowaniu jest napisane, że są zrobione ze świeżych ziemniaków.
Smacznego !