Składniki :
świeże małże w skorupkach ( do kupienia w wielu sklepach, w folii próżniowej )
6 ząbków czosnku
2 łyżki masła
natka pietruszki
można też dodać wino białe, wytrawne – 100 ml
bagietka albo inne pieczywo do sosu
szeroka, duża patelnia
Małże opłukać zimną wodą, na patelni rozgrzać masło ( ale żeby się nie paliło ) i wrzucić obrane i pokrojone, w niezbyt cienkie kawałki, ząbki czosnku. Po minucie, wrzucić małże, lekko wszystko przemieszać, dodać część posiekanej natki pietruszki, przykryć pokrywką i podgrzewać na dużym ogniu przez 5,, 6 minut – do czasu kiedy każda się otworzy. Pod koniec dodać resztę posiekanej natki. W sosie, który się wytworzył, warto moczyć i jeść kawałek bagietki albo innego pieczywa.
P.S. jeśli z winem, należy je dolać przed wrzuceniem małż – tak żeby się trochę zredukowało.
Smacznego !