Składniki :
pół kg żeberka wieprzowego
20 dkg boczku wędzonego
30 dkg grochu
włoszczyzna
kilka ziemniaków
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek – łyżka
sól
pieprz
woda ok. 3 l
Groch namoczyć w misce, w zimnej wodzie, przez kilka godzin. Potem odcedzić, opłukać i gotować w średnim garnku ( trzy szklanki wody i łyżeczka soli ) przez godzinę. Usunąć pianę po zagotowaniu. Żeberko włożyć do drugiego garnka z wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez półtorej godziny na średnim ogniu. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni na dość małym ogniu do czasu aż się zrumieni. Do wywaru z żeberkiem dodać obraną i umytą włoszczyznę ( pora pokroić w krążki), obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groch z wodą w której się gotował. Dodać boczek z patelni, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować jeszcze przez 30 minut.
Smacznego !