Składniki :
mieszanka owoców morza – ok. 30 dkg -
garść makaronu
oliwa – 4 łyżki
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
Owoce morza – jeśli kupimy zamrożone przed przygotowaniem wstawić na dolną półkę w lodówce na 12 godzin aby się rozmroziły ( nie wolno zamrażać ponowie ).
Na patelnię wlać oliwę, dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz część posiekanej natki pietruszki. Po 20 sekundach dodać rozmrożone owoce morza. Mieszać i smażyć przez 5, 6 minut na średnim ogniu. Ostatnie dwie minuty pod przykryciem. Wszystko powinno właściwie się dusić, nie palić. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente, i gotowy dodać do owoców morza na patelni z dwiema łyżkami wody w której się gotował. Wymieszać i po minucie gotowe. Posypać posiekaną natką.
Smacznego !