Składniki:
40 dkg mięsa wołowego (szponder, łata wołowa, lub kawałek z kością)
włoszczyzna
1 kg świeżych pomidorów we własnym sosie (do kupienia w słoikach)
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
400 g śmietany do zup
koperek
sól
ryż – pół szklanki
Mięso gotować w wodzie (ok. 3 l) przez półtorej godziny na średnim ogniu razem z liściem
laurowym i zielem angielskim. Potem dodać obraną włoszczyznę (pora pokroić w krążki),
posolić. Gotować przez 20 minut. Pomidory zmiksować, dodać do wywaru. Gotować przez 5
minut. Pod koniec dodać śmietanę. Podawać z ryżem, w miseczkach lub głębokich talerzach,
posypując posiekanym koperkiem.
Ryż zagotować z odrobiną soli i masła. Po minucie od zagotowania, przykryć pokrywką i
zawinąć w gruby koc. Po 40 minutach będzie gotowy.
Smacznego!