Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Golonka

Redaktor admin on 23 Kwiecień, 2021 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki :
golona wieprzowa
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
włoszczyzna
sól
do wywaru po ugotowaniu golonki na kapuśniak:
40 dkg kapusty kiszonej
20 dkg boczku wędzonego
kilka ziemniaków
albo na krupnik :
szklanka kaszy jęczmiennej
kilka ziemniaków
Golonkę gotować w 4 litrach wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 3 godziny. Golonka powinna być miękka. Potem dodać obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić i gotować do czasu aż warzywa zmiękną. Jeśli chcemy kapuśniak, dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i stopiony, zarumieniony, wcześniej pokrojony boczek. Gotować  jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu. Jeśli krupnik – dodać kaszę ( wcześniej umytą na durszlaku ) razem z włoszczyzną  i ziemniakami. Golonkę można jeść gotowaną, wyjętą z zupy albo zapiec ją w piekarniku przez 20 minut.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)