Chłodnik
Składniki :
pęczek botwinki z buraczkami
500 ml bulionu
400 g kefiru albo zsiadłego mleka
400 g śmietany – 18 %
szczypiorek
2 małe ogórki gruntowe
ząbek czosnku
łyżeczka octu
jajko ugotowane na twardo
To podstawowe składniki. Można jeszcze dodać posiekany koperek i rzodkiewki.
Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać. Buraczki pokroić w drobną kosteczkę, liście z łodyżkami botwinki posiekać. Zagotować bulion, dodać buraczki i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Wywar ostudzić ( można włożyć garnek z wywarem do miski z zimną wodą ). Następnie do wywaru dodać kefir albo zsiadłe mleko, śmietanę, szczypiorek, koperek, starte na tarce ogórki. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego !