Zupa z zieloną fasolką
Składniki :
3 młode marchewki
2 młode pietruszki
młody seler
młody por
kilka młodych ziemniaków
25 dkg zielonej fasolki
2 suszone prawdziwki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 litry bulionu
śmietana
koperek
Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę. Umyć. Pora przekroić wzdłuż na pół, umyć, pokroić na niezbyt cienkie kawałki. Obciąć końcówki fasolki, pokroić każdą na 3 części, umyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i namoczone wcześniej prawdziwki ( te również pokroić ). Wywar ewentualnie doprawić solą. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać śmietanę i posiekany koperek.
Smacznego!