Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki :
2 litry bulionu drobiowego albo wołowego ( najlepiej domowego ).
półtora kg dojrzałych pomidorów ( dobre malinowe )
3 ząbki czosnku
cebula
świeże listki selera ( garść )
świeże listki oregano ( garść )
łyżka masła
sól
pół łyżeczki cukru ( opcjonalnie)
koperek
śmietana ( opcjonalnie )
Czosnek obrać i pokroić na plasterki, obraną cebulę poszatkować. Podsmażać na maśle, na patelni, przez 2 minuty. Pomidory obrać ze skórki ( najlepiej zanurzyć je na chwilę we wrzącej wodzie – wtedy łatwo się je obiera ), pokroić na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku na patelni. Podsmażać przez 5 minut bez przykrycia. Następnie dodać zawartość patelni do bulionu razem z oregano i listkami selera. Ewentualnie doprawić solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do gotowej zupy dodać śmietanę ( albo nie ) i posiekany koperek. Zupa ta jest smaczna z ugotowanym ryżem albo makaronem.
Smacznego !