Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa ze świeżych pomidorów

Redaktor admin on 4 Sierpień, 2021 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki :
2 litry bulionu drobiowego albo wołowego  ( najlepiej domowego ).
półtora kg dojrzałych pomidorów ( dobre malinowe )
3 ząbki czosnku
cebula
świeże listki selera ( garść )
świeże listki oregano ( garść )
łyżka masła
sól
pół łyżeczki cukru ( opcjonalnie)
koperek
śmietana ( opcjonalnie )
Czosnek  obrać i pokroić na plasterki, obraną cebulę poszatkować. Podsmażać na maśle, na patelni, przez 2 minuty. Pomidory obrać ze skórki ( najlepiej zanurzyć je na chwilę we wrzącej wodzie – wtedy łatwo się je obiera ), pokroić na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku na patelni. Podsmażać przez 5 minut bez przykrycia. Następnie dodać zawartość patelni do bulionu razem z oregano i listkami selera. Ewentualnie doprawić solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do gotowej zupy dodać śmietanę ( albo nie ) i posiekany koperek. Zupa ta jest smaczna z ugotowanym ryżem albo makaronem.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)