Składniki:
2 kg ogórków gruntowych – teraz jest na nie pora (tyle wystarczy na trzy, cztery słoiki)
ugotowana woda z solą (jedna łyżka soli na litr wody)
Do każdego słoika:
koper
kawałek chrzanu
liść chrzanu
2, 3 liście wiśni
2 ząbki czosnku
Przed włożeniem do słoików wszystko opłukać w zimnej wodzie.
Wodę z solą zagotować, odstawić do ostygnięcia. Ogórki opłukać, oderwać (jeśli są) brązowe końcówki. Na dno każdego słoika ułożyć liść chrzanu, ogórki układać w wyparzonych słoikach, jasną częścią ku górze. Włożyć ząbki czosnku, po kawałku chrzanu, liście wiśni, na górze koper. Zalać ostygniętą wodą z solą. Słoików nie zakręcać tylko lekko przymknąć przykrywką albo przykryć gazą. Musi być przepływ powietrza. Po trzech, czterech dniach, ogórki małosolne nadają się do jedzenia. Można zostawić je na dłużej, wtedy będą kiszone, ale jeśli chcemy zachować smak małosolnych, należy po trzech dniach zakręcić przykrywki i wstawić słoiki do lodówki.
Smacznego!