Piersi gęsi pieczone
Składniki :
piersi gęsi na kości
2 jabłka
papryka świeża
sól
pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi gęsi obtoczyć w soli i pieprzu – dobrze jest sól i pieprz wysypać na deskę i przykładać na niej piersi gęsi z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 200 stopniach przez godzinę ( bez przykrycia ). Po tym czasie, dodać jabłka pokrojone w ćwiartki oraz paprykę ( usunąć gniazda nasienne ). Piec przez kolejną godzinę, przykrywając naczynie folią aluminiową ( jest lżejsza od pokrywki a więc mięso się nie dusi i pozostaje przypieczone ale nie spalone ). Od czasu do czasu wierzch polewać stopionym tłuszczem. Następnie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut.
Smacznego !