Kilka plastrów karkówki wieprzowej ( tyle, żeby obok siebie zmieściły się na patelni )
2 cebule
łyżka czosnku niedźwiedziego
pieprz cayenne ( albo inny )
papryka słodka w proszku
sól
olej rzepakowy
masło ( średnia łyżka ) do zeszklenia cebuli
Plastry karkówki ” obić ” ostrym nożem z dwóch stron ( wtedy przyprawy wnikną do mięsa ). Z każdej strony wetrzeć sól, pieprz, słodką paprykę czosnek niedźwiedzi. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułożyć mięso. Po minucie odwrócić mięso na drugą stronę. Po kolejnej minucie zmniejszyć ogień i smażyć przez 15 minut ( od czasu do czasu odwracając plastry mięsa raz na jedną raz na drugą stronę. W 10 minucie smażenia się karkówki, na drugiej patelni zeszklić pokrojone w krążki cebule, lekko posolić. Następnie ułożyć na karkówce ( razem z sosem ), przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Smacznego !