Składniki :
Ciasto ( sprawdzone, zawsze wychodzi )
4 szklanki mąki pszennej – typ 500
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
Farsz : zmielone mięso ( 300 g ) i warzywa z zupy: marchewka, kawałek selera albo inny farsz, na przykład, na pierogi ruskie : 300 g twarogu półtłustego, cebula, 500 g ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki masła klarowanego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.
słoninka – ok. 10 dkg – do okraszenia pierogów
cebula – do okraszenia pierogów
Składniki do ciasta połączyć, wyrobić. Rozwałkować. Szklanką ( częścią otwartą ) wycinać kółka. Na każde kółko, pośrodku ułożyć farsz ( składniki farszu na ruskie połączyć i wymieszać ). Zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody w dużym garnku. Jak wypłyną, gotować na średnim ogniu jeszcze przez 2 minuty. W czasie jak zagotowuje się woda na pierogi, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę słoninkę. Jak skwarki będą już lekko brązowe, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć do czasu aż się zeszkli ( na niezbyt dużym ogniu ). Gotowe pierogi przełożyć na talerz – najlepiej łyżką cedzakową i polać skwarkami z cebulką. Warto dodać zielone dodatki : sałatę, ogórki, rukolę. Albo inne.
Smacznego !