Składniki:
polędwiczka wieprzowa
sól
olej rzepakowy – do smażenia
sos:
szklanka śmietany 18 %
pół szklanki mleka
łyżka pieprzu zielonego w zalewie
skondensowany domowy bulion – 2 łyżki albo pół kostki rosołowej
łyżka masła
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić. Obsmażyć, na oleju, na patelni, z każdej strony – wtedy podczas pieczenia soki nie wypłyną, bo będą ” zamknięte “. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (razem z sosem z patelni), dodać kilka kaparów i piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 35 minut. Od czasu do czasu odwracać. Na kilka minut przed końcem przygotować sos: w rondelku rozpuścić masło, dodać bulion albo kostkę, pieprz i podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę. Mieszać Następnie dodać śmietanę i mleko. Mieszać i podgrzewać jeszcze przez 3, 4 minuty aż składniki się połączą. Polędwiczka po upieczeniu powinna ” odpocząć ” przez 3 minuty przed podaniem.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe: