Składniki:
50 dkg podgrzybków (albo więcej)
1, 2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz
Grzyby oczyścić – najlepiej nie w wodzie, ale szczoteczką albo ostrą, czystą gąbeczką. Pokroić, ale niezbyt drobno – ogonki też (sprawdzić czy wszystkie części są zdrowe). Cebule pokroić na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzać masło (tylko żeby się rozpuściło – nie paliło) wrzucić cebule, mieszać przez minutę – tylko do zeszklenia. Wrzucić grzyby, zmniejszyć ogień. Dusić przez 10 minut często delikatnie mieszając. Grzyby puszczają wodę, a więc nie potrzeba jej dolewać. Jeśli ogień będzie odpowiedni – nie przypalą się (można dodać jeszcze trochę masła, gdy z patelni wchłoną sos). Wówczas podgrzybki mają wyrazisty smak. Pod koniec duszenia posolić, doprawić pieprzem. Można dodać śmietanę, żeby było więcej sosu. Tu są bez niej. Z makaronem, zwłaszcza domowym, duszone podgrzybki są też bardzo dobre.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe: