Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kotlet de Volaille.

Redaktor admin on 1 Listopad, 2022 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kotlet de Volaille.

Składniki:

pierś kurczaka – koniecznie z kostką skrzydłową

wałeczek zmrożonego masła

mąka do oprószenia

jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Pierś kurczaka najlepiej samemu odciąć, tak, aby była z kostką skrzydłową. Mięso nie powinno być mokre, bo będzie źle się zwijało. Pierś rozbić, ale nie dziurawiąc jej. Na jednym jej brzegu położyć zmrożony wałeczek masła i zwijać kotlet w taki sposób, aby od strony kostki był grubszy i zwężał się ku drugiemu końcowi. Lekko przycisnąć z każdej strony. Posolić, doprawić pieprzem. Oprószyć mąką, zamoczyć (trzymając za kostkę) w rozbełtanym jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (dość głębokim) z każdej strony a także przy kosteczce. Nie należy mięsa nakłuwać, żeby nie wypłynęło masło na patelni. Ono ma wypłynąć na talerzu przy pierwszym przekrojeniu kawałka kotleta. De Volaille powinien być rumiany z każdej strony.  Czas smażenia powinien wynosić 10 minut. Każdy usmażony kotlet, przed podaniem, należy osuszyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!

P.S. Niektórzy do masła dodają natkę pietruszki, ja preferuję klasykę – tylko masło do środka.

Smacznego!

Adam Szejnfeld

Senator RP

Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile

Wiceprzewodniczącego Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw

64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.

e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com

tel. +48 602 738 542

Portale i media społecznościowe:

www.szejnfeld.pl

www.kobiecastronazycia.pl

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)