Ciasto z jabłkami z plecionką.
Składniki:
4 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru albo drobnego cukru
200 g zimnego masła
2 jajka
pół szklanki mleka
4 jabłka (twarde, kwaśne)
łyżka dżemu morelowego
forma do tarty (tu średnica 28 cm)
W misce wymieszać: mąkę, cukier i pokrojone dość drobno masło (ugnieść palcami, żeby masło rozdrobnić z mąką). Dodać jajka i mleko. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Przekroić na pół, uformować dwa placki, owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po wyjęciu, rozwałkować dwa placki. Jeden umieścić w formie do tarty, Brzegi dopasować do rantów formy. Włożyć do piekarnika i w 180 stopniach piec przez 15 minut. Po tym czasie wyjąc, żeby ciasto ostygło. Wcześniej pokroić jabłka w kostkę, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę dżemu morelowego. Na małym ogniu wszystko podgrzewać przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Potem nałożyć na podpieczony spód ciasta. Drugi placek, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować, pokroić na równe paski. Połowę z nich ułożyć na jabłkach pionowo. Co drugi pasek odwijać, kłaść poziomo kolejny, zawijać. Potem kolejne odwijać, kłaść poziomy, zawijać (taka przeplatanka). Gotowe, można posmarować białkiem z jajka (najlepiej pędzelkiem). Piec w 180 stopniach przez 50 albo 60 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator RP
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
Wiceprzewodniczącego Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl