Schab smażony plus pory i pomidory.
Składniki:
schab z kością
por – jeden albo dwa
śmietana – 18 %
kilka łyżek bulionu
łyżeczka masła
2, 3 plastry ser cheddar
pomidory kiszone
sól
pieprz tłuczony (tu zielony)
olej do smażenia schabu
Schab lekko rozbić, posolić, obtoczyć w pieprzu. Umyte pory pokroić w krążki (ok. 2 cm). Obgotować je w osolonej wodzie przez 2 minuty. Na patelni rozpuścić masło, dodać bulion i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty (mieszać). Pory odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać je sosem z patelni, położyć plastry sera i włożyć do piekarnika (200 stopni) na 10 minut. Mięso wrzucić na rozgrzany olej, na patelni. Smażyć z obu stron aż się zarumieni (przekładać), ok. 10 minut. Ostatnie 2 minuty dobrze pod pokrywką na małym ogniu. Przed podaniem wyłączyć i odczekać 5 minut. Gotowe, podawać z zapieczonymi porami i kiszonymi pomidorami (te robi się wcześniej tak jak ogórki kiszone).
Smacznego!
#kobiecastronazyciapl #Gotowanie #KuchniaPolska #Kuchnia #CoNaObiad #Objad #Kolacja #Smaki #Deser #deserek #PolitykWKuchni #CośNaZąb #Szejnfeld #senatorSzejnfeld #AdamSzejnfeld #BonAppetit