żeberka wieprzowe albo wołowe (te drugie pieką się dłużej) – 1 kg
papryka słodka do posypania mięsa
sól
pieprz
kilka ząbków czosnku
pepperoni kilka sztuk
oliwa do polania
liść laurowy (niekoniecznie)
Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posypać papryką w proszku. Poukładać na nie pokrojone ząbki czosnku, obok ułożyć pepperoni i liść laurowy. Polać wszystko oliwą. Przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, zdjąć folię spożywczą, przykryć folią aluminiową i piec przez 2 godziny w 200 stopniach. Żeberka wołowe piec o pół godziny dłużej. Po godzinie podlać mięso niewielką ilością wody (pół szklanki). Na pół godziny przed końcem, zdjąć folię.
Smacznego!
P.S. podczas pieczenia, można też dodać gałązki jałowca albo rozmarynu i posypać majerankiem.
Adam Szejnfeld
Senator RP
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
Wiceprzewodniczącego Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
#kobiecastronazyciapl #Gotowanie #KuchniaPolska #Kuchnia #CoNaObiad #Objad #Kolacja #Smaki #Deser #deserek #PolitykWKuchni #CośNaZąb #Szejnfeld #senatorSzejnfeld #AdamSzejnfeld #BonAppetit