Składniki:
kaczka – 2, 5 kg
4 jabłka szara reneta
natka pietruszki
sól
pieprz tłuczony
majeranek
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić ze wszystkich stron, obtoczyć w pieprzu i posypać majerankiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki pod przykryciem (najlepiej pod folią spożywczą. Na 40 minut przed pieczeniem, wyjąć ją z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do wnętrza kaczki. Także część natki pietruszki włożyć do środka. Na dno naczynia, w którym będzie się piekła, wrzucić 4 ćwiartki jabłka. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć w naczyniu, obok niej natkę. Piec w temperaturze 220 stopni przez 3 godziny. Przed podaniem, kaczka powinna ” odpocząć “- a więc po wyłączeniu piekarnika, należy zostawić ją tam przez 15 minut.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld