Żeberka w kapuście.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1,5 kg kapusty kiszonej
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
papryka czerwona – świeża
szklanka gorącej wody
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem żeberka posolić, obtoczyć w pieprzu i posypać słodką papryką w proszku. Podzielić je na 6 kawałków. W garnku, ułożyć 1/3 kapusty kiszonej, na niej położyć 3 kawałki żeberek, dołożyć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, przykryć kolejną porcją kapusty, znowu położyć 3 kawałki żeberek i przykryć je pozostałą kapustą. Na wierzchu ułożyć kawałki papryki (bez gniazda nasiennego). Zalać to wszystko szklanką gorącej wody. Przykryć garnek pokrywką i dusić przez dwie i pół godziny na dość małym ogniu. Nie mieszać.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld