Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto zebra z polewą czekoladową.

Redaktor admin on 7 Styczeń, 2023 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ciasto zebra z polewą czekoladową.

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

5 jaj

szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka oleju roślinnego

szklanka wody gazowanej

łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki kakao

trochę masła do posmarowania formy

dwie czekolady

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po żółtku – miksując. Następnie dodawać: mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny i aromat. Miksować aż do połączenia składników. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao (wymieszać), do drugiej 3 łyżki mąki (wymieszać). Formę posmarować masłem, nakładać ciasto naprzemiennie: 3 łyżki ciemnego, 3 jasnego itd. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Pod koniec sprawdzić patyczkiem albo wykałaczką czy ciasto w środku nie jest surowe. W razie czego jeszcze dopiec. Czekolady rozpuścić w naczyniu żaroodpornym nad gotującą się wodą w garnku i polać nimi gotowe ciasto.

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld

https://www.facebook.com/Szejnfeld

www.instagram.com/szejnfeld/

https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)