Ciasto zebra z polewą czekoladową.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju roślinnego
szklanka wody gazowanej
łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
trochę masła do posmarowania formy
dwie czekolady
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po żółtku – miksując. Następnie dodawać: mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, olej roślinny i aromat. Miksować aż do połączenia składników. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao (wymieszać), do drugiej 3 łyżki mąki (wymieszać). Formę posmarować masłem, nakładać ciasto naprzemiennie: 3 łyżki ciemnego, 3 jasnego itd. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Pod koniec sprawdzić patyczkiem albo wykałaczką czy ciasto w środku nie jest surowe. W razie czego jeszcze dopiec. Czekolady rozpuścić w naczyniu żaroodpornym nad gotującą się wodą w garnku i polać nimi gotowe ciasto.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld