Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Fasolka po bretońsku.

Redaktor admin on 13 Luty, 2023 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Fasolka po bretońsku.

Składniki:

pół kg fasolki suchej (najlepszy Jaś, ale ten mniejszy)

20 dkg boczku wędzonego

kawałek kiełbasy

cebula

4 pomidory

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie- 4 ziarna

woda do moczenia fasoli + litr do gotowania

Fasolkę namoczyć w zimnej wodzie – najlepiej przez 10 godzin. Przełożyć ją do garnka (wcześniej wypłukać na sitku), zalać wodą – tak, żeby woda wystawała ok. 1 cm nad fasolką. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości – ok. 80 minut. Na patelni, zrumienić boczek (wcześniej pokrojony w kostkę) i kawałki kiełbasy. Na drugiej patelni – na maśle pokrojoną cebulę. Tylko żeby się zeszkliła. Do fasolki (do wody, w której się gotowała) dodać podsmażone: boczek, kiełbasę i cebulę. Posolić, dodać trochę pieprzu, obrane ze skórki i albo drobno pokrojone albo przetarte przez sitko pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut.

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw

Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697

Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl

https://www.facebook.com/Szejnfeld

www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
www.tiktok.com/@szejnfeld

https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)