Fasolka po bretońsku.
Składniki:
pół kg fasolki suchej (najlepszy Jaś, ale ten mniejszy)
20 dkg boczku wędzonego
kawałek kiełbasy
cebula
4 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie- 4 ziarna
woda do moczenia fasoli + litr do gotowania
Fasolkę namoczyć w zimnej wodzie – najlepiej przez 10 godzin. Przełożyć ją do garnka (wcześniej wypłukać na sitku), zalać wodą – tak, żeby woda wystawała ok. 1 cm nad fasolką. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości – ok. 80 minut. Na patelni, zrumienić boczek (wcześniej pokrojony w kostkę) i kawałki kiełbasy. Na drugiej patelni – na maśle pokrojoną cebulę. Tylko żeby się zeszkliła. Do fasolki (do wody, w której się gotowała) dodać podsmażone: boczek, kiełbasę i cebulę. Posolić, dodać trochę pieprzu, obrane ze skórki i albo drobno pokrojone albo przetarte przez sitko pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld