Barszcz ukraiński.
Składniki:
Ćwiartka kurczaka (albo wołowa porcja rosołowa)
włoszczyzna
ćwiartka małej główki kapusty
6 buraków
kilka ziemniaków
50 dkg fasoli
400 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki octu
olej do podgrzania buraków
liść laurowy
ziele angielskie (4 ziarna)
sól
pieprz
łyżka cukru
śmietana (mało i opcjonalnie)
3 litry wody
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Mięso gotować w garnku z wodą na średnim ogniu (drobiowe przez godzinę, wołowe przez 2, 3 godziny). Podczas gotowania uzupełniać wodę. Buraki i kapustę poszatkować, marchewki, selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (wcześniej wszystko umyć). Dodać do wywaru z mięsem, także kapustę, pora pokrojonego w krążki, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszać i gotować przez 30 minut. Buraki smażyć na oleju, na patelni do miękkości (ok. 20 minut) Dodać do nich przecier pomidorowy, ocet, cukier. Smażyć jeszcze 3 minuty. Następnie dodać do wywaru. Zupę posolić, doprawić pieprzem i gotować jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem można dodać kilka kleksów śmietany.
Smacznego!