Żurek.
Składniki:
litr wody lub bulionu warzywnego
litr zakwasu (gotowego albo zrobionego w domu)
3, 4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
8 kawałków białej, surowej kiełbasy
15, 20 dkg boczku wędzonego
cebula
marchewka
jajko na twardo
3, 4 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki oleju
Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką, żeby podczas gotowania nie popękała. Włożyć ją do garna z wodą albo bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę od boczku. Gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć i odłożyć do ostygnięcia. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, na patelni. Po trzech minutach dodać obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i majeranek. Smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Dodać do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w plastry, marchewkę w krążki i też dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 15 minut. Na minutę przed końcem dodać chrzan (można też trochę śmietany). Podawać z jajkiem.
Smacznego!
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld