Szaszłyki
Składniki:
20 dkg wędzonego boczku surowego
pierś z kurczaka albo 4 plastry schabu
cebula
kilka pieczarek (do grillowania)
papryka czerwona świeża
oliwa – 5 łyżek
sól – łyżeczka
pieprz – łyżeczka
lubczyk w proszku – łyżeczka
Wszystko pokroić na niezbyt małe, ale też nie za duże kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Do miski wlać oliwę, wsypać sól, pieprz, lubczyk. Wymieszać. Wszystkie składniki włożyć do miski i obtoczyć w oliwie z przyprawami. Nadziewać na patyki – kawałek pieczarki, mięso, paprykę, boczek, cebulę itd. Szaszłyki ułożyć na naczyniu żaroodpornym – tak, żeby końce patyków opierały się o jego brzegi. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld