Kotlety, młode ziemniaki i mizeria.
Składniki na kotlety:
mielone z łopatki albo szynki – pół kg
jajko
cebula
kajzerka
natka pietruszki -pół pęczka
sól
pieprz – świeżo mielony
bułka tarta
Pozostałe składniki obiadu:
polskie młode ziemniaki
ogórki gruntowe
śmietana albo jogurt naturalny
Mięso posolić, doprawić pieprzem, wbić jajko, dodać drobno pokrojoną i zeszkloną na oleju, na patelni cebulę (jak ostygnie), namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, 2, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dobrze wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć każdy w bułce tartej. Kotlety smażyć na smalcu albo oleju na średnim ogniu przez 10 minut. Obracać. Przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki młode oskrobać albo umyć, albo obrać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 10 minut (od zagotowania wody). Podawać z koperkiem. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Dodać do nich śmietanę albo jogurt (można z cukrem albo octem – według uznania). Polski obiad gotowy.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld