Pierogi z serem i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
50 dkg mąki pszennej tortowej
300 ml bardzo gorącej wody
mała łyżeczka soli
farsz:
50 dkg mielonego twarogu (z kubełka)
2 łyżeczki cukru pudru
nasiona z laski wanilii
albo:
50 dkg twarogu półtłustego
4 łyżki śmietany
2 łyżki drobnego cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
truskawki
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać gorącą wodę, wmieszać łyżką, potem zagnieść ciasto. zawinąć w bawełnianą ściereczkę, żeby nie wyschło. Składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie, szklanką wyciąć koła. Na środek każdego układać łyżeczką farsz i zlepiać brzegi. Gotowe, wrzucać do garnka z wrzącą, osoloną wodą (warto dodać do wody trochę oleju i gotować partiami). Po wypłynięciu pierogów, gotować przez 2, 3 minuty. Odcedzić, przełożyć na talerz. Truskawki umyć, rozgnieść widelcem (można dodać trochę cukru) i ułożyć na pierogi.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Plac Konstytucji 3 Maja 7/4
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.twitter.com/szejnfeld
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld