Klopsy duszone w warzywach z młodymi ziemniakami.
Składniki:
70 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Składniki do mięsa;
jajko
natka pietruszki (1/4 pęczka)
trochę lubczyku (świeżego albo suszonego)
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej
trochę mąki do oprószenia klopsów
Pozostałe składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
seler z liśćmi
por
młoda cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
olej do smażenia + trochę masła
bulion (tyle żeby przykrył klopsy)
Mięso zmieszać z podanymi składnikami, uformować kulki. Obsmażyć z każdej strony, pod koniec oprószyć mąką (niewielką ilością – wtedy sos nie będzie bardzo rzadki). Warzywa, umyć, oskrobać i pokroić na niezbyt małe kawałki. Klopsy przełożyć do garnka razem z tłuszczem, na którym się smażyły. Zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć pokrywką (ale trochę ją uchylić) i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Po tym