Kruche z morelami.
Składniki na ciasto :
3 i pół szklanki mąki pszennej
jajko
200 g zimnego masła
30 g cukru z wanilią
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Pozostałe składniki :
10 moreli
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać. Dodać zimne
masło ( w drobnych kawałkach ) i jajko. Zagnieść na jednolitą masę. Uformować 2 kule.
Jedną większą, drugą małą. Obie zawinąć w folię spożywczą ( osobno ), dużą włożyć do
lodówki, małą do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć większą, uformować w formie ( na
papierze do pieczenia ) na placek ( prostokątny albo okrągły – zależy od formy ). Morele
wcześniej pokroić na dość drobne kawałki ( pestki wyrzucić ). Ułożyć na cieście. Małą kulę z
zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach - posypać na morele. Wstawić do piekarnika
na środkową półkę i piec w temperaturze 180 stopniach przez 45 minut. ( funkcja góra/dół ).
Smacznego !
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld