Jabłka w cieście budyniowym
Składniki:
5 jabłek (szara reneta)
2 szklanki mąki pszennej
budyń waniliowy (jedna torebka)
szklanka cukru
pół szklanki roztopionego masła (przestygniętego)
pół szklanki mleka
cukier waniliowy
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
trochę startej gałki muszkatołowej
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski, zasypać cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i startą gałką muszkatołową. Zostawić na kilkanaście minut. Do drugiej miski wsypać mąkę, budyń, proszek do pieczenia, jajka, masło i mleko, Miksować na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę posmarować masłem, rozsypać na nie trochę bułki tartej (na całą powierzchnię), ułożyć jabłka (z sosem, który się wytworzył) i zalać wszystko masą. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Funkcja: góra/dół. Z podanych składników wyszły dwie formy o rozmiarach 15/25 cm.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczący Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
https://www.facebook.com/Szejnfeld
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
www.tiktok.com/@szejnfeld
https://www.youtube.com/user/AdamSzejnfeld