Zrazy wołowe.
Składniki:
8 plastrów mięsa wołowego (najlepiej z pierwszej krzyżowej)
2 średnie ogórki kiszone
20 dkg boczniaków
20 dkg ciemnych pieczarek
2 cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz tłuczony
łyżeczka kurkumy
olej do smażenia (nie za dużo)
łyżka masła do smażenia pieczarek i boczniaków
Plastry rozbić, ogórki przekroić wzdłuż, każdy na 4 części i każdą ułożyć na brzegu rozbitego kotleta, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Posolić, doprawić pieprzem. Obsmażyć z każdej strony i ułożyć w garnku, Pieczarki i boczniaki (większe przekroić) smażyć na maśle przez kilka minut (do czasu aż płyn odparuje). Trochę posolić. Potem dodać do garnka ze zrazami. Na tej samej patelni (z dodatkiem jeszcze łyżeczki masła) zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać do zrazów. Wszystko zalać gorącą wodą tak, żeby tylko przykryła składniki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, czosnek niedźwiedzi. Dusić pod przykryciem (ale z lekko odsuniętą pokrywką) 2 godziny na średnim ogniu. Sprawdzać czy sosu za dużo nie wyparowało i w razie czego dodać trochę wody.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator RP
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
Wiceprzewodniczącego Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.facebook.com/Szejnfeld/
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/
https://www.youtube.com/@SenatorSzejnfeld
#kobiecastronazyciapl #Gotowanie #KuchniaPolska #Kuchnia #CoNaObiad #Obiad #Kolacja #Smaki #Deser #deserek #PolitykWKuchni #CośNaZąb #Szejnfeld #senatorSzejnfeld #AdamSzejnfeld #BonAppetit