Pierogi z mięsem
Składniki:
mięso z zupy (wołowe albo inne)
marchewka z zupy
ciasto na pierogi:
1/2 kg mąki typ 500
2 jajka
200 ml gorącej wody
2 łyżki masła
łyżeczka soli
Mięso z marchewką zmielić, do mąki dolewać stopniowo gorącą wodę (ale nie wrzątek), dodać jajka masło sól i wyrabiać przez kilka minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wycinać szklanką kółka, na środek każdego kłaść łyżeczką farsz i sklejać. Pierogi wrzucać do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Po ich wypłynięciu, gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Podawać ze skwarkami (najlepiej domowej roboty). Następnego dnia (jeśli zostanie część pierogów) warto je podsmażyć na smalcu ze skwarkami, tak aby były rumiane i chrupiące.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator RP
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
Wiceprzewodniczącego Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Przewodniczącego Senackiego Zespołu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
Portale i media społecznościowe:
www.szejnfeld.pl
www.kobiecastronazycia.pl
www.facebook.com/Szejnfeld/
www.twitter.com/szejnfeld
www.instagram.com/szejnfeld/