Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
szklanka oleju
3 jabłka
pół szklanki rodzynek
szklanka orzechów włoskich
Suche składniki połączyć (przesiać przez sito), dodać małe kawałki obranych jabłek, rodzynki (ja wcześniej namoczyłam je przez godzinę w gorącym mleku), orzechy włoskie – większe rozdrobnić, jajka, olej. Zmiksować masę – zawsze w jednym kierunku i nie za długo. Zawarty w mące gluten ma kształt włókien. Mieszanie w różnych kierunkach spowoduje, że się one rozerwą i masa zmieni swoją strukturę. Natomiast zbyt gwałtowne i długie mieszanie sprawi, że dostanie się do niej zbyt dużo powietrza, a wtedy ciasto szybko i mocno wyrośnie, jednak po chwili opadnie i powstanie zakalec. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Masę w formie należy piec w temperaturze 200 stopni przez 35 – 40 minut, na środkowej półce piekarnika, funkcja: góra/dół. Przed wyjęciem, należy lekko uchylić drzwi piekarnika i odczekać 30 minut.