Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z jabłkami i bakaliami.

Redaktor admin on 3 Luty, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)

szklanka cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

4 jajka

szklanka oleju

3 jabłka

pół szklanki rodzynek

szklanka orzechów włoskich

Suche składniki połączyć (przesiać przez sito), dodać małe kawałki obranych jabłek, rodzynki (ja wcześniej namoczyłam je przez godzinę w gorącym mleku), orzechy włoskie – większe rozdrobnić, jajka, olej. Zmiksować masę – zawsze w jednym kierunku i nie za długo. Zawarty w mące gluten ma kształt włókien. Mieszanie w różnych kierunkach spowoduje, że się one rozerwą i masa zmieni swoją strukturę. Natomiast zbyt gwałtowne i długie mieszanie sprawi, że dostanie się do niej zbyt dużo powietrza, a wtedy ciasto szybko i mocno wyrośnie, jednak po chwili opadnie i powstanie zakalec. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Masę w formie należy piec w temperaturze 200 stopni przez 35 – 40 minut, na środkowej półce piekarnika, funkcja: góra/dół. Przed wyjęciem, należy lekko uchylić drzwi piekarnika i odczekać 30 minut.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)