Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Przepis na gołąbki

Redaktor admin on 5 Luty, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Gołąbki.

Składniki:

Duża kapusta biała lub włoska

70 dkg mielonego mięsa wieprzowego

100 g ryżu

cebula

półtora l bulionu

190 g koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

łyżeczka oregano

3 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Ryż ugotować. Jak ostygnie, dodać do mięsa, przyprawić solą, oregano, pieprzem. Zetrzeć obraną cebulę i też dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Do dużego garnka z osoloną wodą włożyć kapustę. Wcześniej usunąć głąb. Gotować ją przez 7 minut, aby liście zmiękły. Ze dwa razy kapustę odwrócić. Po wyjęciu, obmyć zimną wodą i delikatnie od góry do dołu zdejmować liście. Te wierzchnie mogą być mniej elastyczne do zawijania mięsa, a więc warto je położyć na dnie garnka, w którym będą gotowały się gołąbki. Na każdy liść należy kłaść trochę mięsa i zawijać. Ułożone gołąbki w garnku zalać bulionem i gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie przelać bulion do drugiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie śmietanę, wymieszać i ponownie zalać tym sosem gołąbki. Gotować jeszcze przez kilka minut.

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator RP

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)