Gołąbki.
Składniki:
Duża kapusta biała lub włoska
70 dkg mielonego mięsa wieprzowego
100 g ryżu
cebula
półtora l bulionu
190 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
łyżeczka oregano
3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Ryż ugotować. Jak ostygnie, dodać do mięsa, przyprawić solą, oregano, pieprzem. Zetrzeć obraną cebulę i też dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Do dużego garnka z osoloną wodą włożyć kapustę. Wcześniej usunąć głąb. Gotować ją przez 7 minut, aby liście zmiękły. Ze dwa razy kapustę odwrócić. Po wyjęciu, obmyć zimną wodą i delikatnie od góry do dołu zdejmować liście. Te wierzchnie mogą być mniej elastyczne do zawijania mięsa, a więc warto je położyć na dnie garnka, w którym będą gotowały się gołąbki. Na każdy liść należy kłaść trochę mięsa i zawijać. Ułożone gołąbki w garnku zalać bulionem i gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Następnie przelać bulion do drugiego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie śmietanę, wymieszać i ponownie zalać tym sosem gołąbki. Gotować jeszcze przez kilka minut.
Smacznego!