Składniki:
kaczka – 2,5 kg
4 jabłka (kulinarne)
natka pietruszki
sól
pieprz tłuczony
majeranek
Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić ze wszystkich stron, obtoczyć w pieprzu i posypać majerankiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki pod przykryciem (najlepiej pod folią spożywczą. Na 40 minut przed pieczeniem, wyjąć ją z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do wnętrza kaczki. Także część natki pietruszki włożyć do środka. Na dno naczynia, w którym będzie się piekła, wrzucić 4 ćwiartki jabłka. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć w naczyniu, obok niej natkę. Piec w temperaturze 220 stopni przez 3 godziny. Przed podaniem, kaczka powinna „odpocząć” – a więc po wyłączeniu piekarnika, należy zostawić ją tam przez 15 minut.
Smacznego!