Zupa pieczarkowa
Składniki:
pół kg pieczarek
3 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera (nie za duży)
2 cebule
2 łyżki masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
śmietana
2, 5 l. wywaru warzywnego (albo wody)
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, obrane cebule w kostkę. Pieczarki smażyć na maśle do momentu aż woda odparuje. Posolić, doprawić pieprzem i jeszcze smażyć aż się zarumienią. Warzywa umyć, drobno pokroić, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować ok. 25 minut. Potem dodać pieczarki z patelni. Dodać śmietanę (najlepiej taką do zup) i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!