Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (tu wieprzowego z szynki)
jajko
pół szklanki bułki tartej
natka pietruszki
lubczyk suszony – 2 łyżki
sól
pieprz cayenne – mała łyżeczka
marchewka
pietruszka
kawałek selera
2, 3 ząbki czosnku
por
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka masła
bulion
Mięso połączyć z jajkiem, natką pietruszki, przyprawami, bułką tartą i wymieszać na gładką masę. Formować małe klopsy. Następnie podsmażyć je na patelni, na oleju połączonym z masłem. Obracać. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać bulionem (tylko żeby je przykrył). Gotować przez 30 minut na dość małym ogniu. Następnie dodać obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i ząbki czosnku. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Dobrze podawać z ryżem, makaronem albo kaszą.
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności