Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Klopsy z warzywami

Redaktor admin on 12 Luty, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (tu wieprzowego z szynki)

jajko

pół szklanki bułki tartej

natka pietruszki

lubczyk suszony – 2 łyżki

sól

pieprz cayenne – mała łyżeczka

marchewka

pietruszka

kawałek selera

2, 3 ząbki czosnku

por

liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

4 łyżki oleju rzepakowego

łyżeczka masła

bulion

Mięso połączyć z jajkiem, natką pietruszki, przyprawami, bułką tartą i wymieszać na gładką masę. Formować małe klopsy. Następnie podsmażyć je na patelni, na oleju połączonym z masłem. Obracać. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać bulionem (tylko żeby je przykrył). Gotować przez 30 minut na dość małym ogniu. Następnie dodać obrane i pokrojone: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i ząbki czosnku. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Dobrze podawać z ryżem, makaronem albo kaszą.

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)