Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zalewajka

Redaktor admin on 26 Luty, 2024 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Składniki:

20 dkg kiełbasy albo boczku wędzonego

marchewka

pietruszka

cebula

ziemniaki

liść laurowy

2 ząbki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

3 grzybki suszone (wcześniej namoczone przez kilka godzin)

500 ml zakwasu na mące pszennej (żurek robi się z zakwasu na mące żytniej)

2 l wody

Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę umyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić i razem z pokrojoną cebulą i grzybkami podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut). Dodać zakwas i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę śmietany albo jogurtu naturalnego. Tu jeszcze dodany koperek:)

Smacznego!

Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności

Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)