Składniki:
20 dkg kiełbasy albo boczku wędzonego
marchewka
pietruszka
cebula
ziemniaki
liść laurowy
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 grzybki suszone (wcześniej namoczone przez kilka godzin)
500 ml zakwasu na mące pszennej (żurek robi się z zakwasu na mące żytniej)
2 l wody
Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę umyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę też pokroić i razem z pokrojoną cebulą i grzybkami podsmażyć na patelni, na małej ilości oleju. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną (ok. 15 minut). Dodać zakwas i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę śmietany albo jogurtu naturalnego. Tu jeszcze dodany koperek:)
Smacznego!
Adam Szejnfeld
Senator Rzeczypospolitej Polskiej
Wiceprzewodniczący Senackiej Komisji Gospodarki Narodowej i Innowacyjności
Biuro Senatorskie Adama Szejnfelda w Pile
64-920 Piła, ul. Grunwaldzka 2/10.
e-mail: szejnfeld.biuro@gmail.com
tel. +48 602 738 542
REGON 385025697